Om Electra

Om Electra

Electras affärsmodell bygger på central effektivitet kombinerat med lokal marknadskännedom och entreprenörskap. Vi har en lång tradition inom hemelektronik och telekom, men erbjuder tjänster som exempelvis inköp, distribution, lagerhållning, marknadsföring, IT-lösningar. Vi är verksamma som partner inom tredjepartslogistik, med fokus på långsiktigt partnerskap med ömsesidig lönsamhet och effektivitet.

Idag är vi en av Sveriges bästa partners för handeln genom ett heltäckande erbjudande och välskötta uppdrag. Kundunika lösningar, där styrkan är IT-intensiva och kostnadseffektiva koncept samt logistiktjänster för tredje parts räkning.

Electra grundades i Kalmar 1949. Vår småländska affärsfilosofi sätter lönsamhet före volym. Vi är stolta över de resultat vi skapar. Vi vågar vinna. Vi sätter våra kunder och partners i fokus.

Affärsidé

Electra ska utveckla och driva koncept för butikskedjor med fristående entreprenörer och vara en flexibel logistikpartner som erbjuder avancerade IT-och logistiklösningar.

Vision

Electra ska vara det självklara valet för kunder som söker flexibla och kostnadseffektiva lösningar inom handel och logistik.

image description
Det finns en gedigen stabilitet och lång erfarenhet, men vi blir aldrig stillasittande. Vi rör oss framåt och utvecklar tjänster som gör vår kund attraktiv och efterfrågad av sina kunder. Anneli Sjöstedt, VD

Vinst varje år sedan 1949

Allt började i det röda trähuset i hörnet av Storgatan och Proviantgatan i Kalmar år 1949. Inte drömde vi om noteringar på Stockholmsbörsen i första hand men garanterat på hur man bäst skapade mer av det man hade. Att aldrig låna för att växa. Att inte gå över ån efter vatten i onödan utan lita på sin egen förmåga.

 

Electra har gått från att sälja Blaupunkt, Akai, Marantz och Thomson i den sydöstra delen av Sverige till något helt annat. Ingen agentur, ingen grossist, utan en transparent partner som helst ser att både kunder och leverantörer tjänar pengar på samarbetet.

Det första mötet med vår kund Audio Video hölls den 5 april 1995 i Helsingborg. Samarbetsavtalet signerades ett år senare.

2004 lanserades också butiksdatasystemet Smart. Affärssystemet togs fram av egna medarbetare, som numera är en stor egen IT-avdelning.

Den 1 juni 2009 noterades Electra på börsen. Det första avslutet var 34 kronor. Innan året var slut hade aktien stigit med 100 procent.

2013 presterade Electra koncernens bästa resultat någonsin, hittills.

Ordning på torpet kännetecknar Electra, även om vi sedan länge lämnat den röda stugan. Våra förlustår är minst sagt lätträknade när vi tittar hela vägen tillbaka till 1950-talet. Vi fortsätter att utveckla bolaget på samma sätt och tar småländska, ansvarsfulla steg ut i Norden och Europa.